Skip to main content

17χρονος Έλληνας μαθητής κατασκεύασε ειδικά γυαλιά για τυφλούς

Ο Άγγελος Γκέτσης, μαθητής της Γ’ Λυκείου στο 3ο Λύκειο της Άρτας, κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη εφεύρεση στην Ελλάδα και κατετάγη στην πρώτη 6άδα με τις κορυφαίες εφευρέσεις σε όλη την Ευρώπη.

Η συσκευή που δημιούργησε ο Άγγελος Γκέτσης είναι ένα ζευγάρι ειδικά γυαλιά, τα οποία με τη βοήθεια υπερήχων εντοπίζουν εμπόδια στο περιβάλλον ενός τυφλού, ειδοποιώντας τον για την ύπαρξή τους. Η επαναστατική συσκευή, εφ’ όσον τελειοποιηθεί, θα μπορούσε να αντικαταστήσει το μπαστούνι που χρησιμοποιούν οι τυφλοί για να μετακινηθούν.

Η εφεύρεσή του μάλιστα με την ονομασία P.E.ACE (Portable Evasive AssistanCE), διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό της Google, Science Fair 2014, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 13 έως 18 ετών, αποσπώντας το πρώτο βραβείο για την Ελλάδα, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των 6 καλύτερων εργασιών στην Ευρώπη και των 32 σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ολα ξεκίνησαν πριν από περίπου έναν χρόνο. «Είχα δει τον Ελληνα μαθητή που είχε καταφέρει πέρυσι να μπει στους 15 φιναλίστ παγκοσμίως με την εφεύρεση του γαντιού που βοηθούσε στην κίνηση. Με ενέπνευσε και σκέφτηκα ότι θα μπορούσα κι εγώ να δημιουργήσω κάτι για να κάνω τη ζωή ανθρώπων με προβλήματα καλύτερη. Αλλωστε πάντα πίστευα ότι η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή μας», λέει στο «Εθνος» ο Αγγελος από την Αρτα, ο οποίος θα φοιτήσει φέτος στη Γ’ Λυκείου.

Εκτοτε πειραματίστηκε με διάφορες ιδέες ώσπου κατέληξε στα ειδικά γυαλιά για τους τυφλούς: «Ψάχνοντας είδα ότι η τεχνολογία δεν είχε προχωρήσει ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες σ’ αυτό τον τομέα», λέει. Αν και ο ίδιος δεν γνωρίζει κάποιον τυφλό από το κοινωνικό ή οικογενειακό του περιβάλλον, επιθυμία του είναι η εφεύρεσή του να χρησιμοποιηθεί ώστε να διευκολύνει όσους την έχουν ανάγκη.

Με τα γυαλιά που δημιούργησε, όσοι έχουν προβλήματα όρασης ειδοποιούνται με δονήσεις γα πιθανά εμπόδια στην κατεύθυνση που έχουν στραμμένο το κεφάλι τους. Ουσιαστικά τα γυαλιά χρησιμοποιούν αισθητήρες υπερήχων και ενημερώνουν με ηχητικό σήμα τον χρήστη τους.

Το πάθος του για την τεχνολογία ξεκίνησε στα 13 του χρόνια και μάλιστα χωρίς να τον καθοδηγήσει σ’ αυτή την κατεύθυνση η οικογένεια ή το σχολείο. «Εκανα αναζητήσεις μόνος μου στο Ιντερνετ, παρακολουθούσα διαδικτυακά σεμινάρια από ξένα πανεπιστήμια. Ανακάλυψα ότι με ενδιέφερε περισσότερο η ιδέα να δημιουργήσω κάτι παρά να παίζω με κάτι που κάποιος άλλος είχε ήδη δημιουργήσει», λέει.

Φετινός του στόχος είναι να καταφέρει να εισαχθεί στη Σχολή Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ στη συνέχεια θα ήθελε να κάνει μεταπτυχιακό στη ρομποτική. Πάντως, δεν αποκλείει τη συμμετοχή του και στον επόμενο διαγωνισμό της Google: «Ηδη επεξεργάζομαι ένα project», εκμυστηρεύεται.

Σε περίπου 22.000 ανέρχονται οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας το 0,21% του συνολικού πληθυσμού. Στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό ανήκουν μόνο οι 7.000 από αυτούς, ενώ η σοβαρότερη αιτία τύφλωσης στη χώρα μας είναι ο διαβήτης.

Στοιχεία για τους μερικώς βλέποντες δεν υπάρχουν για την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υφίσταται νομικός ορισμός για τη μερική όραση.

Βάσει των διεθνών στατιστικών, πάντως, υπολογίζεται ότι κάθε περίπου πέντε δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος στον πλανήτη χάνει την όρασή του, ενώ οι τυφλοί σε όλο τον κόσμο ανέρχονται σε 40-45 εκατομμύρια άτομα. Μειωμένη όραση υπολογίζεται ότι έχουν περίπου 135 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των τυφλών ζει σε φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ το 90% των τυφλών παιδιών σε αυτές τις χώρες δεν πηγαίνουν σχολείο.

Από άποψη ηλικίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 58% των τυφλών ανθρώπων είναι από εξήντα ετών και άνω, ενώ το 31,7% μεταξύ 45 και 59 ετών.